Teatru

De pe la vârsta de 5 ani, Rodica Tapalagă a început să recite versuri într-o echipă sindicală a Bancii Nationale din Bucureşti, unde tatăl ei era angajat. Din această echipă au făcut parte mari artişti lirici precum: Mircea Buciu, Virginia Leu, Zenaida Pally. Cu această echipă sindicală, Rodica Tapalagă  a susţinut numeroase spectacole şi turnee în Bucureşti şi în ţară. Iniţial a recitat poezii de Eminescu apoi, după instaurarea regimului comunist, a recitat poezii de scrise de Alexandru Toma, Maria Banuş, Dan Deşliu sau Veronica Porumbacu. Cu echipa sindicală de artişti, Rodica Tapalagă, însoţită de mama ei, a efectuat spectacole şi în penitenciare precum Poarta Albă sau la Bicaz. În interviul acordat Eugeniei Vodă, artista a mărturisit că, la vârsta de 11 ani, s-a retras deliberat din această echipă sindicală, deoarece începuse să citească mult şi să-şi dea seama că “propaganda nu stă bine alături de actul artistic”. Acesta a fost şi unul din motivele pentru care, mai târziu, Rodica Tapalagă a refuzat să recite poezie de porpagandă. 
Rodica Tapalagă a urmat cursurile primare la şcoala “Romanescu”, aflată în dealul Uranus din Bucureşti, apoi a învăţat la prestigiosul liceu “Gheorghe Lazăr. În timpul liceului a fost fascinată de profesoarele sale (unele dintre ele fiind chiar doctori la Sorbona), pe care le-a luat drept model. A absolvit liceul cu 10 clase (aşa cum se obişnuia în anii’50) în anul 1955. 
Iniţial, Rodica Tapalagă a vrut să se facă chimistă dar, la o agapă de bacalaureat, în timp ce a recitat Scrisoarea III” de Eminescu, a fost remarcată de Fifi Mihailovici, soţia lui Ion Finteşteanu. Aceasta a prezentat-o marii actriţe Eugenia Popovici, care au sfătuit-o să dea la teatru. 
În toamna anului 1955, la numai 16 ani, Rodica Tapalagă a fost admisă, din prima probă, la Academia de Teatru şi Film din Bucureşti (ATF). Din comisia de profesori au făcut parte Nicolae Băltăţeanu (şeful comisiei) şi Aura Buzescu. După admitere, Rodica Tapalagă devine studenta lui Ion Şahighian. Asistentul lui Şahighian era David Esrig. Pe atunci ATF îşi avea sediul deasupra prestigiosului Teatru Bulandra. În cadrul facultăţii, Rodica Tapalagă a mai studiat cu Radu Beligan (profesor), Lucian Giurghescu (asistent), Emil Liptac (asistent). Artista i-a avut ca şi colegi pe Iarina Demian, Ion Dichiseanu şi Adela Mărculescu. În 1959, artista termină ATF-ul. Examenul de Stat l-a susţinut cu rolul Gherghina din piesa "Hagi Tudose". 
Tot în 1959, imediat după absolvire, artista a fost repartizată la Teatrul Naţional din Craiova, unde a jucat vreme de doi ani. La Craiova, artista a avut prima premieră cu rolul Eliza Doolitle din "Pygmalion" (George Bernard Shaw), în regia lui Vlad Mugur. Tot la Craiova, Rodica Tapalagă a jucat în piese precum “Celebrul 702”, “Poveste din Irkutsk”, “Passacaglia” sau “Tânara gardă” pentru care a obţinut Premiul II de interpretare, în cadrul celei de-a III-a ediţii a Concursului republican al tinerilor artişti din teatrele dramatice. Astfel, Rodica Tapalagă a fost remarcată de doamna Lucia Sturza Bulandra.  
În vara anului 1961, Rodica Tapalagă este angajată, în urma unui concurs, la prestigiosul Teatru "Lucia Sturza Bulandra" din Bucureşti (pe atunci Teatrul Municipal), fiind ultima actriţă angajată personal de doamna Lucia Sturza Bulandra
Aşa a început lunga şi frumoasa colaborare a Rodicăi Tapalagă cu Teatrul “Bulandra”, teatru ce o fascinase încă de cînd era eleva liceului “Gheorge Lazăr”.  Clody Berthola, Tanţi Cocea, Fory Etterle sau Ileana Predescu sunt doar câţiva din marii actori care jucau la acea vreme pe scena de la Bulandra. Copii soarelui” este primul spectacol în care a jucat la Bulandra, spectacol ce a avut premiera pe data de 23 decembrie 1961. Artista a jucat rolul Fimei, un rol pe care l-a îndrăgit foarte mult. Cei mai importanţi regizori cu care a lucrat în prima sa perioadă la Bulandra au fost Liviu Ciulei şi Lucian Pintilie.
Cele mai importante spectacole în care a jucat la Bulandra în anii’60 au fost: “Proştii sub clar de lună” (regia Lucian Pintilie) -  rol pentru care a primit Premiul I pentru interpretare feminină la Concursul republican al tinerilor artişti din teatrele dramatice, ediţia a-IV-a, Bucureşti , “Comedia erorilor” (regia: Lucian Giurchescu, peste 600 de reprezentaţii), “Opera de trei parale” (regia Liviu Ciulei, peste 400 de reprezentaţii), “Nu sunt Turnul Eiffel” (regia Valeriu Moisescu), “D-ale Carnavalului” (regia: Lucian Pintilie, 296 de reprezentaţii) şi “Melodie Varşoviană” (regia Ivan Helmer, rol foarte îndrăgit de artistă). 
În anul 1965, în timp ce juca la Bulandra, artista a avut o colaborare cu Teatrul Nottara din Bucureşti, cu piesa "Colombe" (regia: Sanda Manu).
Începând cu 1966,  Rodica Tapalagă, alături de colectivul Teatrului Bulandra, întreprinde o serie de turnee peste hotare.
Turneele din străinătate au fost:
1966 - Moscova şi Leningrad cu “Opera de trei parale” şi D-ale Carnavalului”.
1971 - Belgia, Marea Britanie, Olanda, Republica Federală Germană cu D-ale Carnavalului”
Spectacolul “D-ale Carnavalului” a mai avut turnee şi în Franţa, Italia, Iugoslavia şi Ungaria.
Din păcate, în perioada 1979-1990, în ciuda invitaţiilor primite, colectivului Teatrului Bulandra i s-a interzis orice turneu peste hotare.
În anii'70, Rodica Tapalgă joacă în două spectacole extraordinare în regia lui Liviu Ciulei: “O scrisoare pierdută” (1972) de Caragiale (unii critici au afirmat că a fost cea mai reuşită Zoe) şi “Azilul de noapte” (1975) de Gorki.
Alte piese din această perioadă au fost:   "Aceşti nebuni făţarnici" (1970),  "Chiţimia" (1974), "Trei generaţii" (1974).  
În 1977, după cenzurarea (de către comisia de vizionare a PCR) rolului din piesa "Interviu" de Ecaterina Oproiu şi a întreruprerii spectacolului “O scrisoare pierdută” (din cauza tragicei dispariţii a lui Toma Caragiu la cutremurul din 4 martie 1977), Rodica Tapalagă părăseşte Teatrul Bulandra şi se angajează la Teatrul Mic.
Pe scena Teatrului Mic, Rodica Tapalagă joacă în mari spectacole precum: “Unchiul Vania” (1978, un rol foarte îndrăgit de artistă), “Nebuna din Chaillot” (1978), “Pluralul Englezesc” (1979) sau “Copii lui Kennedy" (1980, Teatrul Foarte Mic).
Cu toate că spectacolele enumerate mai sus  au avut un mare succes atât la public, cât şi la critici, Rodica Tapalagă nu a fost pe deplin mulţumită de periplul său de la Teatrul Mic. Artista va declara că perioada petrecută la Teatrul Mic a fost "o rătăcire".
Piesa "Pluralul Englezesc", în regia lui Sanda Manu, a avut un imens succes şi o viaţă lungă. La sfârşitul stagiunii 1982-1983, când s-a întrerupt, piesa înregistrase 300 de reprezentaţii. În septembrie 1989, "Pluralul englezesc" s-a reluat cu acelaşi succes. Pe 9 martie 1997, la 18 ani de la premieră, s-a jucat spectacolul cu numărul 500 al piesei respective. Rodica Tapalagă a jucat în fiecare reprezentaţie. Din păcate, nici Radio, nici Televiziunea nu au înregistrat această piesă.
În stagiunea 1981-82, Rodica Tapalagă revine pe scena Teatrului Bulandra, în spectacolul “Tartuffe/Cabala bigoţilor(regia Alexandru Tocilescu).  
Tot la Bulandra, în anii următori, Rodica Tapalagă joacă în spectacolele “Rezervaţia de pelicani” (1983), “Unchiul Vania” (1985, din nou în rolul Elena Andreevna), “Trenurile mele” (1985) şi “Dimineaţa pierdută (1986)
Premiera piesei “Dimineaţa pierdută în regia Cătălinei Buzoianu, după romanul cu acelaşi titlu de Gabriela Adameşteanu, a avut loc pe 03 decembrie 1986. În această piesă, Rodica Tapalagă a făcut o creaţie memorabilă în rolul lui Sophie Ioaniu. Iată ce a declarat Cătălina Buzoianu pentru ziarul România Liberă: “La Teatrul Bulandra erau mari, foarte mari actriţe şi fiecare şi-a găsit un rol în acel spectacol. Erau Gina Patrichi, Tamara Buciuceanu, Irina Petrescu şi mai ales Rodica Tapalagă, care juca în acea montare o femeie la trei vârste, de la tinereţe la maturitate, la bătrâneţe şi moarte, iar interpretarea ei nu avea egal. Şi unde mai pui că făcea tot acest rol uriaş aproape fără machiaj. În plus, Rodica era un extraordinar om de echipă. Amintirile mele cele mai vii sunt legate de această trupă nebună de la Bulandra, cu actorii care nu jucau pur şi simplu, ci se dăruiau complet. Era un spectacol greu, care a avut de înfruntat din plin cenzura comunistă. Oriunde ne duceam cu el prin ţară făcea săli arhipline. Şi chiar Rodica mi-a spus după întoarcerea dintr-un turneu: "Cătălina, nu a fost spectacol, a fost revoluţie!..."   În perioada 1986-1990, "Dimineaţa pierdută" a avut 89 de reprezentaţii pe scena sălii "Toma Caragiu" a Teatrului "Bulandra". 
În stagiunea teatrală 1989/1990,  actriţa juca în piesele "Dimineaţa pierdută" şi "Trenurile mele" la Teatrul "Bulandra" şi în "Pluralul Englezesc" la Teatrul Mic, reluat în septembrie 1989, după o pauză de 6 ani.
Pe 20 februarie 1990, "Dimineaţa pierdută", s-a înregistrat şi s-a transmis la TVR, fiind prima premieră de Teatru TV ce a avut loc după căderea regimului comunist. 
Odată cu întreruperea piesei "Dimineaţa pierdută", la doar 52 de ani, Rodica Tapalagă s-a pensionat la cerere.
În noiembrie 1996, Rodica Tapalagă revine în Teatrul Bulandra. Marea actriţă Ileana Predescu, care intepreta la acel moment rolul Dădacei, din piesa “Trei surori” de Cehov, a decedat pe data de 12 noiembrie 1996. La rugămintea regizorului Alexandru Darie, Rodica Tapalagă o înlocuieşte pe Ileana Predescu în rolul Dădacei. “După o singură zi de repetiţii, a intrat în spectacol şi am avut premiera la Cracovia, Polonia (la cea de-a V-a ediţie a Festivalului UTE). A fost aşa de bună încât Andrzej Wajda, marele regizor polonez, a venit să le sărute mâinile actriţelor după terminarea piesei", a povestit Alexandru Darie.
Pe 1 iunie 1997, Rodica Tapalagă a avut o nouă premieră la Bulandra. Actriţa a interpretat magistral rolul doamnei Toothe din piesa “Totul în grădină (regia Tudor Mărăscu). Pentru acest rol, Rodica Tapalagă a fost nominalizată la premiile UNITER. 

Cariera sa în teatru a fost încununată cu mai multe premii printre care şi Premiul UNITER pentru Întreaga Activitate, decernat pe 2 aprilie 2001, în cadrul celei de-a IX-a ediţii a Premiilor UNITER.
Pe 26 iunie 2004, după o perioadă lungă de repetiţii, Rodica Tapalagă are o nouă premieră la Bulandra. Artista joacă, alături de Mircea Albulescu,  în piesa “Nebunia Regelui George” (regia Petre Bokor)
De asemenea, în octombrie 2004, joacă în spectacolul lectură "Girl Power" de la Teatrul Act.
Din cauza stării de sănătate fragile, Rodica Tapalagă s-a retras din activitate, în anul 2006. Din această cauză, la sfârşitul stagiunii teatrale 2005/2006, piesa "Nebunia Regelui George" s-a întrerupt.
 

Iată o listă, cu rolurile din teatru realizate de Rodica Tapalagă. În paranteză am pus regizorul şi data premierei piesei respective. Mulţumiri Secretariatului Literar al Teatrului Bulandra, Secretariatului Literar al Teatrului Mic şi Foarte Mic şi Institutului Naţional al Patrimoniului pentru ajutorul oferit. 

A.T.F. Bucureşti
•    "Peer Gynt" de Henric Ibsen (regia Dinu Cernescu, 15.03.1957) - în rolul unei fete
•    "Căldură mare"; "Petiţiune"; "Diplomaţie"; "Five O'Clock"; "O noapte furtunoasă" de Ion Luca Caragiale (regia Ion Finteşteanu, 10.10.1957) - în rolul Tincuţa Popesco
•    "Hagi Tudose" de Barbu Ştefănescu Delavrancea (regia Ion Şahighian, 17.12.1958) - în rolul Gherghina
•    "Mincinosul" de Carlo Goldoni (regia Ion Şahighian, 15.01.1959) - în rolul Rosaura
•    "Oraşul visurilor noastre" de Aleksei Nicolaevici Arbuzov (regia Ion Şahighian, 15.04.1959) - în rolul Niura

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” - Craiova 
•    "Pygmalion" de George Bernard Shaw (regia: Vlad Mugur, 10.10.1959) - în rolul Eliza Doolitle
•    "Casa din Strada Coşbuc 10" de Florin Vasiliu (regia: Tiberiu Penţia, 04.11.1959) - în rolul Rădiţa
•    "Tânara gardă" de Aleksandr Fadeev (regia: Valentina Balogh, 19.12.1959) - în rolul Liubov Sevtova
•    "Vlaicu şi feciorii lui" de Lucia Demetrius (regia: Tiberiu Penţia, 10.03.1960) - în rolul Fira
•    "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian (regia: Nicolae Moldovan, 06.04.1960) - în rolul elevei
•    "Celebrul 702" de Alexandru Mirodan (regia: Radu Miron, 29.10.1960) - în rolul Diana
•    "Poveste din Irkutsk" de Aleksei Nicolaevici Arbuzov (regia: Valentina Balogh, 21.01.1961) - în rolul Valia
•    "Passacaglia" de Titus Popovici (regia: Valentina Balogh, 22.04.1961) - în rolul Ada  

Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra” - Bucureşti
•    "Copii soarelui" de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, 23.12.1961) - în rolul Fima
•    "Camera fierbinte" de Alex Ştefănescu (regia: Dinu Negreanu, 27.03.1962) - în rolul Corina
•    "Proştii sub clar de lună" de Teodor Mazilu (regia: Lucian Pintilie, 27.12.1962) - în rolul Ortansa

•    "Război şi pace" de Erewin Piscator, după Lev Tolstoi (regia: Dinu Negreanu, 25.06.1963) - în rolul Liza 
•    "Comedia erorilor" de William Shakespeare (regia: Lucian Giurchescu, 04.07.1963) - în rolul Adriana
•    "Noaptea e un sfetnic bun" de Alexandru Mirodan (regia: Alexandru Penciulescu, 25.12.1963) - în rolul Doctoriţei
•    "Opera de trei parale" de Bertolt Brecht (regia: Liviu Ciulei, 11.11.1964) - în rolul Lucy

Teatrul “Constantin I. Nottara” - Bucureşti (colaborare)
•    "Colombe" de Jean Anouilh (regia: Sanda Manu, 04.03.1965) - în rolul Colombe

Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra” - Bucureşti
•    "Festival Eminescu" de Mihai Eminescu (regia: Paul Sava, 04.04.1965) - recital de poezie eminesciană
•    "Sfîntul Mitică Blajinul" de Aurel Baranga (regia: Aurel Baranga, 20.01.1966) - în rolul Doina Boboc
•    "Nu sunt Turnul Eiffel" de Ecaterina Oproiu (regia: Valeriu Moisescu, 30.04.1966) - în rolul Ei
•    "D-ale Carnavalului" de I. L. Caragiale (regia: Lucian Pintilie, 18.11.1966) - în rolul Didina Mazu
•    "Melodie Varşoviană" de Leonid Zorin (regia: Ivan Helmer, 02.10.1968) - în rolul Hellea
•    "Meteorul" de Friedrich Durrenmatt (regia: Valeriu Moisescu, 26.10.1968) - în rolul Olga
•    "Aceşti nebuni făţarnici" de Teodor Mazilu (regia: Emil Mandric, 18.12.1970) - în rolul Camelia
•    "O scrisoare pierdută" de I. L. Caragiale (regia: Liviu Ciulei, 29.01.1972) - în rolul Zoe Trahanache
•    "Chiţimia" de Ion Băieşu (regia: Alexandru Tatos, 28.03.1974) - în rolul Vica
•    "Trei generaţii" de Lucia Demetrius (regia: Petre Popescu, 12.11.1974) - în rolul Ruxandra, fiica Sultanei
•    "Azilul de noapte" de Maxim Gorki (regia: Liviu Ciulei, 20.04.1975) - în rolul Vasilisa Korpovna    

•    "Interviu" de Ecaterina Oproiu (regia Cătălina Buzoianu, 18.12. 1976) - în rolul Doamnei din pachet*

Teatrul Mic - Bucureşti
•    "Unchiul Vania" de Anton Pavlovici Cehov (regia: Laurenţiu Azimioară, 17.02.1978) - în rolul Elena Andreevna
•    "Nebuna din Chaillot" de Jean Giraudoux (regia: Silviu Purcărete, 09.06.1978) - în rolul Josephine
•    "Pluralul Englezesc" de Alan Ayckbourn (regia: Sanda Manu, 05.01.1979) - în rolul Marion Brewster Wright


Teatrul Foarte Mic - Bucureşti
•    "Copii lui Kennedy" de Robert Patrick (regia: Dragoş Galgoţiu, 10.04.1980) - în rolul Carla

Teatrul “Lucia Sturdza Bulandra” - Bucureşti
•    "Tartuffe" de Jean - Baptiste Poquelin Moliere ; "Cabala bigoţilor" de Mihail Afanasievici Bulgakov (regia: Alexandru Tocilescu, 26.02.1982) - în rolurile Elmira şi repectiv Madeleine Bejart**
•    "Rezervaţia de pelicani" de Dumitru Radu Popescu (regia: Valeriu Moisescu, 21.04.1983) - în rolul Gabriela
•    "Unchiul Vania" de Anton Pavlovici Cehov (regia: Alexa Visarion, 07.06.1985) - în rolul Elena Andreevna
•    "Trenurile mele" de Tudor Muşatescu (regia: Petre Popescu, 10.10.1985) - în rolul Miss Tulcea
•    "Dimineaţa Pierdută" de Gabriela Adameşteanu (regia: Cătălina Buzoianu, 03.12.1986) - în rolul Sophie Ioaniu
•    "Trei Surori" de Anton Pavlovici Cehov, (regia: Alexandru Darie, 29.01.1995) - în rolul Doicii Anfisa *** 
•    "Totul în grădină" de Edward Franklin Albee (regia: Tudor Mărăscu, 01.06.1997) - în rolul Doamnei Toothe
•    "Nebunia regelui George" de Alan Bennett (regia: Petre Bokor, Alexandru Darie, 26.06.2004) - în rolul Reginei Charlotte  

Teatrul Act - Bucureşti
•    "Girl Power" de Sabina Grădinaru (regia: Adriana Zaharia, 4.10.2004) - în rolul Gerd ****                                     

_______________________________________________________*    Rolul Rodicăi Tapalagă a fost tăiat de cenzură. Iată ce a declarat regizoarea Cătălina Buzoianu într-un interviu din ziarul "România Liberă", din 21 decembrie 2010: "Rodica Tapalagă ar fi putut să aibă în CV un alt mare rol în regia Cătălinei Buzoianu, în spectacolul "Interviu". În cel mai comunist mod cu putinţă, cenzura i-a tăiat însă la vizionare complet personajul, pentru că se numea "Doamna din pachet" şi era vorba despre o femeie care primea pachete de la rudele din străinătate. "Cum adică? Vreţi să spuneţi că românii trăiesc numai cu pachetele din afară?", s-au supărat cenzorii care nu au mai stat la discuţii, ci au "ras-o" definitiv pe doamna din pachet."
**   Rodica Tapalagă a înlocuit-o pe Violeta Andrei în piesele "Tartuffe" de Jean - Baptiste Poquelin Moliere şi "Cabala bigoţilor" de Mihail Afanasievici Bulgakov  
***  În piesa "Trei surori", Rodica Tapalagă a înlocuit-o pe marea actriţă Ileana Predescu care a decedat pe 12 noiembrie 1996.  
**** Spectacol de lectură din cadrul proiectului "Vocile Nordului". Bibliografie:  
  1. "Teatrul Bulandra 1947-1997", carte redactată de secretariatul literar al Teatrului Bulandra (Cristina Dumitrescu - coordonare, Luminiţa Răuţ, Mihaela Boldor)   
  2. Arhiva revistelor "Săptămăna", "Teatrul" şi "Teatrul azi"  
  3. Institutul de Memorie Culturala Bucuresti
  4. Siteul oficial al Teatrului Bulandra